KOSGEB, 1990 yılında 3624 Sayılı Kanun ile İmalat Sanayi İşletmelerinin ekonomideki yerlerini geliştirmek amacıyla kurulan kamu kuruluştur. KOSGEB’in açılımı Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan KOSGEB, adı üstünde girişimcileri destekleyen bir kurumdur. Ticarete atılmak ve kendi işini kurmak isteyen herkes bu planlarını hayata geçirmek için sermaye ve desteğe ihtiyaç duyar. Bu noktada KOSGEB gereken sermaye desteği konusunda yardımcı olur.
KOSGEB, küçük ve orta ölçekli kapsamda iş kurmak isteyen herkese sermaye ve ihtiyaç duydukları desteği sunmaktadır. Bu hem Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlamakta hem de istihdam yaratarak işsizlikle mücadelede büyük pay sahibi olmaktadır.
KOSGEB, ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmelerin sanayideki payı ve etkisini arttırmak amacıyla hayata geçirilmiş bir projedir. KOSGEB sayesinde birçok işletme kurulmakta bununla beraber hali hazırda faaliyet gösteren işletmeler de rekabet düzeyi anlamında kendilerini sürekli geliştirme imkanı bulmaktadır.
KOSGEB hibe başvurusu için bazı genel koşu ve şartlar vardır. Bunlardan ilki reşit olma zorunluluğudur. KOSGEB hibe başvurusu yapabilmek için Türkiye'de 18 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu aranmaktadır. KOSGEB tarafından düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'ne katılmış olmak ve başarıyla tamamlamış olmak şartların ikinci ve önemli olanlarındandır. Bir diğeri ise eğer hali hazırda kurulmuş bir işletme için destek talep edilecekse, işletmenin KOBİ statüsüne sahip olması ve KOSGEB veri tabanına işletme kaydı yapılmış olmasıdır. TC vatandaşı olmak, daha önce cezaevine girmemiş olmak ve daha önce KOSGEB kredisinden faydalanmamış olmak bu şartların içerisindedir.
KOSGEB yani Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı girişim fikirleri olan ve ticarete atılmak isteyen kişilere destek kredileri sağlamaktadır. Bu kapsamda kendi işini kurmak isteyen vatandaşlara Geleneksel Girişimcilik Destek ve İleri Girişimcilik Destek Programı ile imkan sunmaktadır. Her iki programında verilen hibe desteği birbirinden farklı olmakla birlikte iş yeri açmak isteyen vatandaş tarafından sağlanması gereken bazı şartları vardır:
KOSGEB destekleri kapsamında 8 farklı hibe verme ve destek programı bulunmaktadır. Her birinin farklı hibe ödemeleri benzer şartları bulunmaktadır. Bunlar; Geleneksel Girişimcilik Destek Programı, İleri Girişimcilik Programı, İşletme Geliştirme Destek Programı, Yurtdışı Pazar Destek Programı, AR-GE / ÜR-GE ve İnovasyon Destek Programı, Teknolojik Ürün Yatırım (TeknoYatırım) Destek Programı, İş Birliği Destek Programı ve Stratejik Ürün Destek Programı şeklindedir.
KOSGEB 1990-2009 yılları arasında imalat sanayi KOBİ’lerine yönelik yapmış olduğu çalışma takdirle karşılanmış ve 2009 yılında imalat sanayi dışında yer alan sektördeki KOBİ’lerin geliştirilmesi görevi KOSGEB’e verilmiştir. KOSGEB’in desteklediği sektörler yüzeysel olarak aşağıda sınıflanmıştır:
18 Eylül 2009 tarih ve 27353 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 2009/15431 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, KOSGEB’ in geliştirilmesinden sorumlu olduğu sektörler belirlenmiştir. KOSGEB’in desteklemiş olduğu sektörlere daha ayrıntılı olarak https://webdosya.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/DesteklenenSektorler.pdf bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
KOSGEB tarafından verilen desteklerden yararlanmak için aşağıdaki şartları sağlamak gerekmektedir.
Küçük veya orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerinin, kurumsallaşma-markalaşma düzeylerinin ve ekonomideki paylarının arttırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikle ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, harcamalarının %60’ı oranında ve toplamda 370 bin TL’ye kadar nakdi destek sağlanmaktadır.
Süresi 24 ay olarak uygulanan programın destek üst limitleri değişmektedir. Destek unsurları ve destek üst limitleri şu şekildedir:
¹Teknoparklarda faaliyet gösteren işletmeler ile Ar-Ge veya tasarım merkezleri için Nitelikli Eleman İstihdam Desteği’ nin üst limiti 75.000 TL’dir.
²Teknoparklarda faaliyet gösteren işletmeler için Teknik Danışmanlık Desteği’ nin üst limiti 50.000 TL’dir.
KOSGEB’in sunduğu destek programlarının her biri Küçük ve Orta ölçekli işletmeleri kapsamaktadır. Bunların yanında KOBİ sayılan işletmelere de KOSGEB tarafından sunulan destek programları mevcuttur. Genel olarak bakıldığından KOSGEB destekleri ön koşulları sağlayan bütün işletmelere sunulmaktadır. Aynı zamanda ekonomi kapsamında veya sel, doğal afet gibi şartlarda KOSGEB’in esnaflara, küçük ve orta ölçekli işletmelere, kobilere bağlı işletmelere sunmuş olduğu dönemsel destek programları da mevcuttur.
KOSGEB’in sunmuş olduğu hızlı destek programı kapsamında İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmeleri Hızlı Destek Programı kapsamın Covid-19 pandemisinin negatif getirisini işletmeler ve Türkiye ekonomisi açısından olumlu duruma çevirmek için sunmaktadır.
Covid-19 pandemisinden etkilenen öncelikli sektörlerdeki mikro ve küçük işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve istihdam seviyelerini muhafaza edebilmeleri için tasarlanan ”KOSGEB MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI” 29 Nisan 2021 tarihi itibariyle kamuoyuna ilan edilmiş olup programa başvurular Mayıs 2021 içerisinde başlamıştır. Destek programı iki bileşenden oluşmaktadır:
Tarım ve Hayvancılık ile uğraşan tüm yaşlı, genç çiftçilerimizi KOSGEB desteklemektedir. Ancak , sağlamış olduğu bu destek yapacakları ticari amaç güdülerek yapılan yatırımlar sonrasında sağlanmaktadır. Kurum tüm destek sağlamış olduğu alanları bizlere bildiren bir liste hazırlamıştır. Bu listeye ”KOSGEB desteklenen sektörler” ve ”NACE kodları” adı verilir.
Şayet erkek veya kadın çiftçi bu listede yer alan alanlardan herhangi biri üzerinde ticari faaliyet göstermeye yönelik bir işletme kuracaksa ”Girişimciliği Geliştirme Destek Programı” imkanlarından yararlanarak devletten geri ödemesiz kredi alabilir.
KOSGEB Yurtdışı Pazar Destek Programı sayesinde işletmelere, %70 oranında geri ödemesiz, %30 geri ödemeli olmak üzere toplamda 300 bin TL’ye kadar nakdi destek sağlamaktadır. Programın amacı;
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin uluslararası pazara açılmalarına ve ihracat kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik olan bu programda verilecek desteğin üst limiti 210.000 TL ‘si geri ödemesiz, 90.000 TL’si geri ödemeli olmak üzere 300.000 TL’dir.
KOSGEB destek programları aşağıda sıralanmıştır.
KOSGEB tarafından desteklenen bazı sektörler vardır. Bu sektörlere başvurarak kosgeb aracılığı ile devletten yatırım desteği almak mümkündür. Kosgeb destekleri ile birlikte pek çok kişi işini kurarak kendi işinin patronu olmaktadır.
KOSGEB tarafından kobi tanımını taşıyan işletmelere ve girişimciler için belirli konularda destek verilmektedir. İşte kosgeb tarafından verilen destek programları,
KOSGEB kapsamı ve isim açılımı gereği Küçük ve Orta ölçekli Sanayiyi Geliştirme Programı olmak üzere sunmuş olduğu destek programlarının çoğundan koşullara uygun olduğu sürece küçük işletmelerin hepsi yaralanabilir. Gerekli şartların sağlanması ve KOSGEB desteklerinden yararlanmak için ön koşulları işletmelerin sağlaması gerekmektedir.
Hali hazırda KOSGEB’in sunmuş olduğu bütün destek programları yeni eski gözetmeksizin şartları ve destek kapsamlarını sağlayan bütün işletmeler faydalanabilmektedir.
KOSGEB’in sunmuş olduğu destek programların işletmelere sunmuş olduğu hibelerin bir kısmı her zaman geri ödemesiz şeklinde gerçekleşmektedir. Gerçekleşen destek programlarında verilen hide desteğinin %70 ‘i geri ödemeli, %30’u geri ödemesiz şeklinde sunulur. Destek üst limitlerinde ise sunulan geri ödemesiz destek maksimum 300.000 TL şeklindedir. personel desteği oranı, belirli limitlerde dahilinde geri ödemesiz %100’dür.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerinin, kurumsallaşma-markalaşma düzeylerinin ve ekonomideki paylarının arttırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanması sunulan destek programının amacı ve gerekçesidir. Sunulan destek programının üst maddelerde bahsedildiği gibi aynı destek unsurları mevcuttur. Bunları tekrar belirtecek olursak:
(1) KOSGEB KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri kapsamında her yıl belirlenen finalistler, KOSGEB tarafından düzenlenen yurt dışı iş gezisi programından bir defaya mahsus olmak üzere üst limitler dikkate alınmaksızın %100 oranında desteklenir.
(2) Nitelikli Eleman İstihdam Desteği kapsamında;
(3) TÜRKPATENT’ ten alınacak belgeler, destek üst limitleri dahilinde %80 oranında desteklenir.
(*) Belgelendirme desteği kapsamında;
(**)Test ve analiz Desteği kapsamında;
Yurtdışından alınacak hizmetlerden, TSE tarafından verilenlerine destek sağlanmaz, TSE tarafından verilemeyen hizmetler %60 oranında desteklenir.
(***) Enerji verimli elektrik motorları değişimi desteği kapsamında; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 13.09.2014 tarih ve 29118 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan SGM 2014/35 sayılı Yerli Mali Tebliği’ne uygun olarak alınmış yerli malı belgesi ile tefrik edilmesi durumunda, belirlenen destek oranlarına %15 ilave edilir.
(****) Teknoparklarda faaliyet gösteren işletmeler için Teknik danışmanlık desteğinin üst limiti 50.000 TL’dir.
KOSGEB tarafından sunulan Stratejik Ürün Destek Programının amacı; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında Türkiye’de orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlerdeki katma değeri yüksek ürünlerin ve bu sektörlerin gelişimi için kritik önemi haiz ürünlerin üretimini arttırmaya yönelik yapacağınız yatırım projelerinin desteklenmesidir.
Program kapsamı ise yatırım projeleriniz, geri 1.800.000 (birmilyonyüzbin) TL ve geri ödemeli 4.200.000(dörtmilyonikiyüzbin) TL olmak üzere toplam 6.000.000(altımilyon) TL’ye kadar desteklenecektir.
Türkiye’de yerleşik sermaye şirketi statüsündeki işletmelerden, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çağrı planında yer alan ürünleri üretmek üzere Bakanlığa ön başvuruda bulunup kesin başvuru yapmaya davet edilerek portal üzerinden KOSGEB’e yönlendirilen ve KBS’ de kayıtlı, aktif durumda ve KOBİ bilgi beyannamesi güncel olan İşletmeler başvuru yapılabilir. (Bu destek programı, Teknoloji, Yenilik ve Yerleştirme Dairesi Başkanlığı tarafından tasarlanmıştır.)
KOSGEB tarafından belirtilen fuar listesine yer alan fuarlara her yıl %50 oranında işletme ve girişimcilere sunulan hibe desteği şeklinde tanımlandığını görebilirsiniz. KOSGEB bu desteği Yurtiçi Fuar Desteği şeklinde sunmaktadır. KOSGEB fuar başvuru tarihleri, başvuru evrakları, fuar alanları ve organize edilen fuardan kısa sürece önce KOSGEB ‘in web sayfası aracılığıyla kullanıcılarla paylaşılır. KOSGEB’ ten yararlanmaya hak kazanan girişimci ve işletmeler aşağıda sıralanan ve yine KOSGEB tarafından sağlanan destekleri istedikleri şekilde değerlendirebilirler.
KOSGEB performans desteği, işletmenin mükellefiyetinin devam etmesi ve istihdam sayısına göre belirlenecek olup; destek tutarı hesaplanırken ilgili dönemde Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde 4(a) kapsamındaki tüm personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı dikkate alınır.
Performans desteği, program başlangıç tarihinden itibaren 1 inci yıl birinci performans dönemi ve 2 nci yıl ikinci performans dönemi olmak üzere, performans dönemleri sonunda işletmeye geri ödemesiz olarak sağlanır. Her performans dönemi bir yılı kapsar.
Her bir performans dönemi sonunda, işletmenin ilgili dönemde gerçekleştirdiği toplam prim gün sayısına göre;
Birinci performans dönemi için
İkinci performans dönemi için
olmak üzere en fazla 40.000 TL’ye kadar destek sağlanır. Asgari prim gün sayısına ulaşan işletme için girişimcinin; genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5.000 TL eklenir.
KOSGEB ihracat destek programı ya da Yurt Dışı Pazar Destek programının amacı; KOBİ’lerin yurt dışı pazarlara açılabilme beceri ve kabiliyetlerini geliştirmek, KOBİ’lerin yurt dışı pazar payını arttırmak, KOBİ’leri uluslararası rekabetin aktörleri haline getirmek, İhracata başlayan KOBİ sayısını arttırmak, E-ticarete başlayan KOBİ sayısını arttırmaktadır. Projenin destek unsurları aşağıdaki gibidir;
Proje Süresi: En az 8 ay, en fazla 24 ay
Destek Üst Limiti: 300.000 TL
Proje Destek Oranı*: % 70 Geri Ödemesiz
% 30 Geri Ödemeli
* Personel giderleri için destek oranı dikkate alınmaksızın; asgari geçim indirimi dâhil net asgari ücret tutarı temel girdi olmak üzere bu uygulama esaslarında belirlenen hesap yöntemi ve limitlere göre belirlenen tutar kadar geri ödemesiz destek sağlanır.
KOSGEB’in sağladığı kira desteği belirli oranlarda verilen girişimcilik destek programı kapsamında yer alan destek paketlerinden biridir. KOSGEB tarafından verilen kira desteği, işletmelerini yeni açmış olan girişimcilere kira ödemesi için destek sağlamaktadır. Yeni iş yeri açmış ve sermayesi dar olan girişimciler KOSGEB kira desteği ile kiralarını ödeyebilir. KOSGEB kira desteği hibe ya da faizsiz kredi olarak girişimcilere verilir.
Yeni bir iş yeri açmak ya da kendi işini yapmak isteyen girişimciler kira konusunda sıkıntı yaşayabilir çünkü kira miktarları bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Mesela şehir merkezinde çarşının içinde bulunan bir iş yerinin fiyatı oldukça fazladır. Kira ödemekte KOBİ’lere destek veren KOSGEB’in vermiş olduğu limitler farklıdır. KOSGEB tarafından verilen miktarlar şöyledir;
Girişimcilerin KOSGEB tarafından verilen kira destekleri her iş yerinin kapsamaz. Bu kira destekleri sadece onay almış olan girişimcileri verilir.
Girişimcilerin KOSGEB tarafından verilen kira desteklerinden faydalanabilmesi için takip etmesi gereken bazı adımlar vardır. Aktif olarak esnaflığa devam eden ya da yeni iş yeri açan girişimciler için KOSGEB desteği almada ilk adım e-KOBİ sistemine kayıt olmaktır. Daha sonrasında KOBİ bilgi sistemine giriş yapan iş yeri sahipleri ekranda bulunan kira desteğine başvurmalıdır.
Yapılan başvurunun kabul görmesi gerekir. Onaylanma eğer olmamış ise işletmesini açmış girişimciler 1 yıl sonraya onay alabilirler. İşletme onay almadan işletmesini açan girişimcilere destek verilmiyor. KOSGEB tarafından verilen kira desteği 2 yıl boyunca devam eder. KOSGEB kira desteğinin onayını alan ve işletmesini açan girişimci için, 2 yıl boyunca verilen destek sayesinde 18 bin TL değerindeki açılış masrafının yaklaşık olarak %60 ya da%70’i destek ile ödenmiş olur.
KOSGEB üretim desteği kapsamında yerli ve milli üretime büyük destek sağlamaktadır. KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ara malları Türkiye’de yerli ve milli imkanlarla üreteceklere 5 milyon liraya kadar destek verecek. Programa başvuracak projelere, işletme başına 5 milyon liraya kadar %70’i geri ödemesiz olmak üzere %100 destek sağlanacak.
Cari açığı azaltmak Türkiye’nin ekonomik performansına katkı sağlayacak önemli hedeflerden biridir. Cari işlemler dengesi incelendiğinde ise karşımıza ara malı ithalatı sorunu çıkmaktadır. Kullanılan girdilerin yurt içindeki üretici firmalardan tedarik edilerek karşılanması, yaratılan katma değerin ülke içinde kalmasını sağlayacağı gibi, işletmelerimizin rekabet güçlerinin artırılmasına da katkıda bulunacak. Girdilerin yurt dışından tedarik edilerek üretim yapılması durumunda ise elde edilecek katma değer yurt dışına çıkacak. Bu durum, dış ticaret ve dolayısıyla cari işlemler dengesine olumsuz yansıyacağı gibi, gerek tüketim malı gerekse de ara malı üreten firmaların rekabet gücünü zayıflatacaktır. Bu bağlamda ülkemizin 2023 vizyonunda yer alan “dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak” hedefine ulaşmak için ara malı ithalatı sorununun çözülmesi önemli bir yer tutuyor.
Bu çerçevede cari açık problemini azaltmaya katkıda bulunacak yatırımların desteklenmesi yoluyla; ithalat miktarı yüksek stratejik ara malların yerli üretiminin teşvik edilmesi, ülke ekonomisine katma değer sağlanması, imalat sanayinde yerli girdi oranının arttırılması ve yerli imalat sanayinin gelişmesini desteklemek amacıyla “Stratejik Ürün Destek Programı” hazırlandı.
Destek programıyla birlikte ithalatı yüksek olan stratejik ürünlerin yerlileştirilmesi ve millileştirilmesi mümkün olacak. Üretimde daha yüksek oranda yerli girdi kullanımı sağlanacak. KOBİ’lerin teknolojik üretim yeteneklerinin geliştirilmesi ve teknolojinin tabana yayılması kolaylaşacak. KOBİ ile büyük işletmelerin birlikte hareket edebilme yetenekleri geliştirilecek. İthal bağımlılığı yüksek olan ara malların yerli üretiminin desteklenmesi ile ithalatın ve cari açığın azaltılması hedefleniyor.
Öte yandan yurt içi üretimde yerli ara malı kullanımı sağlanarak yerli imalat sanayinin altyapısının geliştirilmiş olacak. KOBİ’lerde nitelikli insan kaynağının oluşturulması ve istihdamın artırılması sağlanacak.
Cari açığın azaltılmasına katkıda bulunacak yatırımlar desteklenecek. Cari açığı azaltmaya katkıda bulunacak ürünler KOSGEB başkanlığı tarafından belirlenerek, bu ürünlerin üretilmesi ve ticarileşmesini sağlayabilecek işletmeler bu destekten faydalanabilecek.
Sağlanacak destekler, makine-teçhizat, yazılım giderleri, personel gideri, bilgi transferi, test-analiz, kalibrasyon ve referans numune desteği ve hizmet alımı destekleri şeklinde olacak
Destek oranları % 70 geri ödemesiz, % 30 geri ödemeli oranı uygulanarak, destek kapsamında alınacak makine teçhizatın yerli üretim olması önemli olup, yatırımın gerçekleşmesi için alınacak makine-teçhizat ve yazılım giderleri yerli malı belgesi kapsamında alınması durumunda geri ödemesiz destek oranına % 15 ilave edilecek. İşletmeler desteklenmesi ön görülen tutarın %25’i kadar erken ödeme alabilecekler. Destek kapsamında istenen teminat mektubu giderleri de %100 oranında desteklenecek.
Program kapsamında proje başvuruları dönemsel olarak alınacak. Proje süresi en çok 36 ay olup, kurul kararı ile 6 aya kadar ek süre verilebilecek. Program kapsamında verilecek desteklerin toplam üst limiti 5 Milyon TL olarak belirlendi.
Başkanlık; kalkınma planları, hükümet programları ve yıllık programlarda belirlenen hedefler ile stratejik dokümanlardaki öncelikler doğrultusunda; bölgesel, sektörel ve ölçeksel kriterler ile teknoloji düzeyi ve özel hedef gruplarını dikkate alarak iki katını geçmemek üzere destek üst limitini artırabilecek.
Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek programının amacı; Araştırma geliştirme (Ar-Ge) ve inovasyon projeleri aracılığıyla bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip küçük ve orta büyüklükte işletmeler (KOBİ) ile girişimcilerin; yeni bir ürün, yeni bir süreç veya yeni bir hizmet üretmelerini ve iyileştirmelerini, Ürün geliştirme (Ür-Ge) faaliyetleri ile değişen pazar taleplerine ve teknolojik gelişmelere uyum sağlamaları amacıyla, KOBİ’ler tarafından orijinal, iyileştirilmiş veya değiştirilmiş yeni ürünlerin üretilmesinin sağlanmasıdır. Desteklenecek proje giderleri aşağıdaki gibidir;
Söz konusu destek kalemleri içerisinde bulunan “Nitelikli Eleman İstihdam Desteği’ nin maksimum destek üst limiti 50.000 (Elli bin) TL’dir. Program kapsamında sağlanacak desteklerin oranı 1. bölgede % 50 (elli), 2., 3. ve 4. bölgelerde % 60 (altmış), 5. ve 6. bölgelerde % 70 (yetmiş) olarak uygulanmaktadır. Bu destek işletmede son 12 (on iki) ay içinde istihdam edilmemiş yükseköğretim kurumunda mezun ve işletmede tam zamanlı olarak çalışacak eleman verilir. İşletme, destek üst limiti dahilinde aynı anda en fazla 2 (iki) eleman için bu destekten yararlanabilir. Başka kurum/kuruluşlardan vergi, sosyal güvenlik primi vb. yasal yükümlülükler hariç olmak üzere herhangi bir isim altında destek alınan elemanlar ile emekliler, yabancı uyruklular, işletme sahibi veya ortakları ile bunların anne, baba, kardeş, eş ve çocukları bu destek kapsamında istihdam edilmez. Başvuru tarihi esas alınarak her bir elemana verilecek desteğin aylık üst limiti; 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları için 1.500 (binbeşyüz) TL, 4 yıllık yüksekokul veya fakülte mezunları için 2.000 (ikibin) TL, Yüksek Lisans ve üzeri dereceden mezunlar için 2.500 (ikibinbeşyüz) TL’dir. Ayrıca istihdam edilecek elemanın; şirket sözleşmesi ile şirketin yönetimi ve temsili için görevlendirilmiş, kadın veya başvuru tarihi itibariyle 30(otuz) yaşından gün almamış olması halinde bu limitlere 1.000 (bin) TL ilave edilir. Destek, istihdam edilecek her bir eleman için net ücret üzerinden hesaplanır ve asgari geçim indirimi, ikramiye, prim vb. ek ödemeler ücrete dahil edilmez. Destek kapsamında istihdam edilecek nitelikli eleman, destek başvuru tarihinden önceki son 30(otuz) gün içinde istihdam edilmiş olması veya başvurunun kabul edildiği tarihinden itibaren en geç 45(kırkbeş) gün içinde istihdam edilmesi gerekir. 45(kırkbeş) gün içinde elemanın işe başlatılmaması durumunda destek kararı iptal edilmiş sayılır. Uygulama Birimi tarafından nitelikli elemana ilişkin gerekli sorgulamalar Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili web sayfasında verilir. Askerlik, doğum gibi sebeplerle işten ayrılan ve daha önce Nitelikli Eleman İstihdam Desteği kapsamında istihdam edilmiş olan elemanın yeniden aynı işyerinde işe başlaması halinde destek başvurusu yapılması şartı ile bu Program kapsamında kalan üst limit kadar destek verilebilir. Nitelikli eleman; işten çıkarılması, kendi isteği ile işten ayrılması veya şirketin yönetim ve temsil yetkisini kaybetmesi durumunda, işletme ile ilgili uygulama birimine bilgi verir ve elemana ilişkin destek süreci sonlandırılır. İlk aya ilişkin destek ödeme tutarı hesaplanmasında Uygulama Birimi destek başvurusuna uygunluk verdiği tarih esas alınır. Yukarıda da belirtildiği program kapsamı gereksiniminde bu süreçte verilebilecek en yüksek üst limit 50.000 (ellibin) TL ‘dir.
KOSGEB maaş desteği 2021 yılında belirlene üst limit ile birlikte 50.000 TL’dir. Başvuru onaylandıktan sonra KOSGEB’in destek için belirlediği süre boyunca bu tutarın tamamı KOSGEB’den talep edilir. KOSGEB maaş desteği iki yıl süre ile verilir. KOSGEB maaş desteğinin alınabilmesi için işletmeye nitelikli eleman kriterlerini karşılayan bir çalışan alınmalı ve bu çalışan üzerinden destek başvurusu KOSGEB’e iletilmelidir.
KOSGEB maaş desteğini alabilecek olanlar; KOSGEB veri tabanında kayıtlı bir işletmeye sahip olanlardır. KOBİ beyannamelerinin güncel olması ve KOSGEB tarafından onaylanması gerekmektedir. Küçük veya orta büyüklükte işletmelerin sahipleri bu destek için başvuru yapma hakkına sahiptirler. Çalıştırdıkları personelin KOSGEB maaş desteği şartlarını taşıyor olması istenir. KOSGEB maaş desteğinin koşulları aşağıda belirtilmiştir.
KOSGEB maaş desteğinden yararlanamayacak olanlar;
KOSGEB maaş desteğinde istenen belgeler;
KOSGEB destekli iş kurma, KOSGEB’in sunmuş olduğu sermaye kapsamında hibe programlarından biri olan Girişimcilik Destekleri altında Geleneksel Girişimci, İleri Girişimci, İş Planı Ödülü, Girişimcilik Destek Programı ve bunun yanında Girişimcilik eğitimleriyle birlikte yeni iş kurmak isteyen herkesi gerekli koşul ve şartları uyguladığı takdirde yardımcı olmaktadır.
Yeni bir iş, yeni bir şirket kurmak isteyenlere KOSGEB tarafından devlet destekli, hibe kredi destekleri gibi seçeneklerle ve çeşitli koşullarla yardım sağlanmaktadır. Şirketinizin sektörü KOSGEB’ in hibe destek ödemeleri sağladığı sektörler arasında ise KOSGEB tarafından yardım sağlanan girişimcilik destek programlarından yardım alabilirsiniz. KOSGEB’in yeni iş kuranları vermiş olduğu hibe desteğini sektörel anlamda belirtecek olursak;
KOSGEB’e bu sektörlerde doğru tespit edeceğiniz nace kodlarına uygun olarak hazırlanan iş planı projeleri ve ilgili belgeler ile birlikte başvuru yapılması gerekmektedir.
Çiftçilik ve hayvancılık yapmak, tavuk, ördek, inek, kaz, koyun yetiştirmek, sera kurmak, aromatik bitki yetiştirmek, pancar ekmek, tarla ekip biçmek isteyen tüm çiftçilerimize KOSGEB çiftçi destekleri veriliyor. Köye yerleşerek, iş kuran ve üretim yapmak şartlarını yerine getiren üretici ve çiftçiler, sağlanan tüm bu destekler sayesinde mevcut işlerini büyütebilir, tarımsal faaliyetleri için traktör alabilir, tarımsal ve hayvancılık alanında yeni sektörlere adım atabilirler. Ayrıca çiftçilere Ziraat Bankasından 7 yıl geri ödemesiz hayvancılık ve hasat kredisi desteği sunuluyor. Çiftçilere devlet tarafından proje karşılığı karşılıksız destek verilmektedir. KOSGEB tarafından verilen genç çiftçilere verilen hibe kredisini alabilmek için online uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmak ve girişimcilik sertifikasını almak gerekmektedir. Bu desteği alabilmek için de ilk şartlardan olan girişimcilik belgesi almanız gerekir.
Uygulamalı girişimcilik eğitiminde öğretilen ve buna uygun olarak hazırlanan tarımsal ve hayvancılık işletmelere uygun olacak şekilde yenilikçi iş fikirlerine uygun hazırlanan iş planı ile desteklenen sektörler dahilinde olmasına özen göstererek KOSGEB e-devlet e-hizmetler sekmesinden başvuruda bulunmak gerekmektedir. KOSGEB tarım ve hayvancılık kredisi olarak verilen hibe krediden; hayvansal ve bitkisel üretime yönelik projeler, yöresel tarımsal ürünleri, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projelerde kullanılmaktadır. Ayrıca büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, et, süt ve yumurta üretimi, yem bitkileri üretimi, sebze ve meyve üretimi gibi alanları kapsamaktadır.
Tüm bu desteklerden yararlanmak için de KOSGEB başvurunuzu online olarak e-devlet üzerinden yapmanız gerekiyor. Başvurularda e-hizmetler bölümünden yapmanız gereken işlemler ise sırasıyla şu şekilde olmalıdır;
KOSGEB çiftçi desteği 2021 şartları:
KOSGEB hibe kredisinden yaralanacak olanlar aranan şartlar; 18-40 yaş arasında olan, 81 ilde nüfusu 20.000’in altın olan bir kırsal kesimde yaşayan İkamet şartı bulunmakta, Tarım ve Orman Bakanlığı diğer hibe programlarından faydalanmamış olanlar yararlanabilmektedir. Tarım kredisi hibelerinden bir kez yararlanabilmektedir.
(KOSGEB nace kodları linki)
KOSGEB tarafından sunulan Girişimcilik Desteği ile birlikte yalnıza lavanta yetiştiriciliğinde değil bununla birlikte pek çok farklı alana yönelik de alınabilmesi söz konusudur. Yalnızca alınacak girişimcilik desteğine yönelik bir eğitim programı şartı bulunabilmektedir. KOSGEB tarafından hem hibe hem de faizsiz kredi desteği alınabilmektedir. Hibe desteğinin tutarı 50.000 TL olurken, faizsiz destek tutarı 100.000 TL olarak belirlenmektedir. Bu desteklerin alınabilmesi için KOSGEB tarafından verilen şartların sağlanması gerekir. KOSGEB tarafından verilmekte olan destek programına yönelik kursun başarılı bir şekilde tamamlanması şart olarak belirlenmektedir. Bununla birlikte KOSGEB’e sunulan projenin de onaylanması gerekmektedir. Girişimci olarak başvuran kişinin, mutlaka işletme dahilinde hak sahibi olması gerekmektedir. Hak oranlarının %30 oranlarında olması şart olarak belirlenmekte olup daha yüksek oranlarda hak sahibi olunması da geçerli olmaktadır. Girişimcilik desteği alınırken faturalandırma oldukça önemlidir. Faturası olmayan ödemeler için destek alınmamaktadır. Eğer işletmeye yönelik yapılmakta olan ödemelerin faturaların beyan edilmesi mümkün değilse destek alınamamaktadır.
KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Destek programı kapsamında desteklenen sektörler arasında yer alan perakende ticaretine yönelik faaliyetler arasında market sektörü de yer aldığından KOSGEB market desteği alınabilir yani KOSGEB Desteği ile market açılabilir. Kosgeb Market, Bakkal ve Şarküteri Desteği 2021 yılında 60 bin lira geleneksel girişimcilik hibe desteği olarak aynı miktarlarda verilmeye devam ediyor. Perakende ticareti faaliyetler, desteklenen sektörler arasında yer aldığından, market ve bakkal açmak isteyenler KOSGEB’in geleneksel girişimcilik programı kapsamında perakende ticareti yapılan bakkal ve market işletmeciliği içini 60.000 TL’ye kadar hibe desteği sağlanıyor.
Market açarak kendi işini kurmak isteyenlere 60 bin lira hibe desteği 2021;
Krediyi iş yerinin açılması için değil iş yerinin büyütülmesi, iş için gerekli olan makine ve ekipman alımı yeni ürünlerin alınması konusunda vermektedir. Devlet tarafından verilen iş kurma kredisi ile hayalinizdeki iş yerine sahip olabilirsiniz. Destek almanın basit ve kolay yanı Kosgeb’in istemiş olduğu şartları yerine getirmektir. Bu şartlardan ilki Kosgeb Bakkal büfe süpermarket şarküteri açma kredisini desteklenen sektörlerde yeralan listede nace kodunu bulmanızdır. Nace koduna uygun olarak Kosgeb destekli market veya bakkal açmak için bir iş planı hazırlanması ve girişimcilik eğitimlerini tamamlanması şartlarının sağlanması kosgeb market desteği almak için diğer önemli şartlardır. Market açmak için verilen yeni iş yeri kredisi olan 60 bin lira hibe desteğini alabilmek için Kosgeb kredi ile market açmak için en yakın anlaşmalı kurumlara ve ya hizmet bürosuna başvuruda bulunmak gerekmektedir. 2021 yılında elektronik ortamda verilen ve tamamen ücretsiz olan uygulamalı girişimcilik eğitimine girmek gerekmektedir. Eğitimlerde başarılı olanlar eğitimden öğrendikleri ve Kosgeb’in kabul edebileceği gibi bir iş planı hazırlayarak işle ilgili bütün ayrıntıların yer aldığı projeleriyle kurumun kabul etmesiyle kredi alabilirler.
Kosgeb girişimci destek programı kapsamında iki ana başlık altında geleneksel ve ileri girişimci destekleri olarak 60 bin lira ve 360 bin lira hibe desteği sunuluyor. Bu destekten yararlanarak market açmak için girişimcilerin market açmadan önce girişimcilik eğitimini tamamlayarak girişimcilik sertifikasına sahip olması gerekmektedir. Bu sertifikaya sahip olunduktan sonra Kosgeb girişimcilik desteklerine başvuru yapılmalıdır. Burada ki en önemli husus budur. Yani market açtınız sonrada girişimcilik eğitimi alırsanız maalesef desteklerden yararlanamazsınız. Kuruluş desteği, performans desteği ve sertifika desteği olarak toplamda geleneksel girişimciler 60 bin lira hibe desteği alabilecektir.
Bakkal ve ya market işletmeciliği yapmak istiyorsanız ve yeterli sermayeniz bulunmuyor ise gerekli tüm şartları ve evrakları tamamlayarak Kosgeb üzerinden hibe alabilirsiniz.
Sera kurmak için devlet desteği veren kurumlardan biri olan KOSGEB çiftçilere verdiği 60 bin lira ve 370 bin lira hiler ile işletme olarak sera kurmak isteyenlere devlet desteği vermektedir. KOSGEB sera kredisi başvurusu yapmak için KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmalı, sertifika almalı ve bu sertifika ile iş planı hazırlayacak KOSGEB’e başvurmalısınız. Çiftçilere verilen hibe krediler ve işletme faaliyetlerinde kullanılacak olan ekipman ve demirbaş alımlarında kullanılacaktır.
Turizm sektöründeki işletmelerin rekabet edebilirliği ve sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için üç ana hedef belirlenmiştir:
Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (European Destinations for Excellence)
2007 yılında Avrupa Komisyonu İşletme ve Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen bir girişimdir. Henüz keşfedilmemiş ve düşük turist yoğunluğuna sahip destinasyonların sürdürülebilir turizm ilkeleri doğrultusunda; turistik cazibesinin artırılması, turistik çekim unsurlarının geliştirilerek, turist akışının yoğunlaştırılarak yerel ve bölgesel kalkınmanın hızlandırılması temel amaçlardır.
Bu kapsamda; Avrupa Komisyonu tarafından her sene farklı bir tema doğrultusunda, projeye dahil ülkeler bünyesinde turistik destinasyon seçim yarışmaları düzenlenmekte, henüz tam anlamıyla turizme kazandırılamamış ancak sürdürülebilir turizm çalışmaları neticesinde gelişim gösterme potansiyeli yüksek görülen destinasyonlar belirlenerek ortak bilgi ve iletişim ağına dahil edilmektedir.
Yeni bir iş yeri açarak KOSGEB hibe ve kredilerini almak isteyen girişimciler, e-ticaret üzerinden satış yapmak isteyen kişiler öncelikle online girişimcilik eğitimini tamamlayarak sertifikasını almalıdır. Bu eğitim süresi 32 saat olup, online olarak KOSGEB e-Akademi sitesi üzerinden verilir. Katılımcılar bu eğitimi bitirdikten sonra açmak istedikleri iş yeri hakkında hazırlayacakları iş planlarını KOSGEB’ e teslim etmelidirler. Kosgeb tarafından iş planınız onaylanır ise Kosgeb tarafından verilen işletme kuruluş desteklerinden faydalanabilirsiniz. Yapmak istediğiniz iş kolunun KOSGEB tarafından belirlenen iş kodları içerisinde olması gerekmektedir. KOSGEB her iş yeri açacağım diyene destek vermemektedir. Bunun için Kosgeb iş planı hazırlamadan önce açacağınız iş koluna destek verilip verilmediğini araştırmanız ve KOSGEB Desteklenen sektörleri incelemeniz gerekmektedir.
KOSGEB e-Ticaret Desteği Başvurusu 2021
Destek kapsamında, e-ticaret hibe desteğinden yararlanmak ve başvurmak isteyen kişiler e-ticaret için eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifikalarını almaları ve daha sonra KOSGEB’e başvuru yapması gerekir. Bu eğitimler;
Bu eğitimleri alabilmek için öncelikle e-Akademi üzerinden üye olunarak, e-Devlet şifresi ile giriş yapılır. Üye olduktan sonra başvuru yaparak başarılı olmanız, sertifikanızı almanız gerekmektedir. Bu eğitimlerden sonra yeni iş kurmak isteyenler, Ar-Ge ve inovasyon alanlarında çalışma yapmak, iş yeri için makine almak isteyenler, yurtiçi ve yurtdışı fuarlarında tanıtım yapmak ve projelerini üretmek isteyen kişiler başvuru da bulunabilirler.Bu hibe ve destekten yararlanacak kişiler eğitimlerini tamamlamadan şirketleri adına açılış yapan kişiler ve firmalar bu desteklerden yararlanamaz. Bu sebeple ilk olarak eğitimlerinizi tamamlamanız gerekmektedir.
Bu programın amacı, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamaktır.
İleri Girişimci Eğitimi yenilikçi, orta yüksek/ileri teknoloji düzeyindeki sektörler ile imalat sektöründe faaliyet gösterecek girişimcilerin ihtiyaç duyabilecekleri bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. “İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu’nda yer alan sektörlerde işyeri açarak, ülkemizin küresel piyasalarda rekabet edebilmesine olanak sağlayacak, ihracat kabiliyeti olan, istihdam potansiyeli yüksek, marka değeri oluşturabilecek, yenilikçi ve teknoloji alt yapısına sahip sektörlerde yer alan işletmelerin sayısının artırılmasını hedefleyen İleri Girişimcilik Programına başvurmak isteyen girişimcilere yönelik olarak hazırlanmıştır.
KOSGEB 2019 yılın başında yaptığı değişiklikle Girişimcilik Programını; Geleneksel Girişimci Desteği ve İleri Girişimci Desteği olarak ikiye ayırmıştır. İkiye ayrılan bu destekler arasındaki temel fark, geleneksel girişimci desteğinde “makine, teçhizat ve yazılım desteğinin” bulunmamasıdır.
KOSGEB Girişimcilik Desteği, yeni bir fikri olan girişimcilerin başvurabildiği ve hibe alabildiği oldukça faydalı bir destek programıdır. Her sektöre yönelik olan bu program sayesinde ticaret, üretim ve yazılım gibi faaliyetlere yönelik harcanan giderlerin %75-90’ı oranında hibe olarak alınabilmesi sağlanabilmektedir. Bu noktada önemli olan, girişimcinin faaliyet göstereceği alanın teknolojik seviyesidir. Şirketinizi kurarken NACE (faaliyet) kodunuzun, ileride sorun yaşamamanız için doğru belirlenmesi önemlidir. Programdan şahıs ya da sermaye şirketleri (Limited ve A.Ş.) faydalanabilmektedir.
Programdan faydalanabilmek için aşağıdaki koşulların sağlanması gerekmektedir;
Destek Süreci aşağıdaki belirtilen basamaklarla ilerlemektedir;
Proje yazımı ve raporlama süreci, daha önce bu desteklerden faydalanmamış girişimcileri yorabilmektedir. Proje yazımı metodolojisine göre hazırlanmayan projeler kurul tarafından reddedilmektedir. Raporlama sürecinde de eksik evraklar, mevzuata uygun olmadan hazırlanan raporlar girişimcilerin giderlerinin desteklenmemesiyle sonuçlanmakta ve büyük zararlara uğratabilmektedir. Sürecin doğru olarak yönetilememesinden kaynaklı olarak da KOSGEB verdiği desteği faiziyle geri alabilme hakkına sahiptir.
KOSGEB’in sunmuş olduğu bir diğer girişim desteği Yeni Girişimci Desteği. Bu kapsamda KOSGEB Değerlendirme ve karar Kurulunun uygun bulduğu aşağıdaki giderler için destek sağlanır:
Bu programın amacı, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamaktır.
DESTEK UNSURU | ÜST LİMİTİ (TL) | DESTEK ORANI (%) (1.ve 2. Bölge) | DESTEK ORANI (%) (3., 4., 5. ve 6. Bölge) | |
İşletme Kuruluş Desteği | Geri Ödemesiz | 2.000 | – | |
Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Ofis Donanım ve Yazılım Desteği | 18.000 | 60 Kadın Girişimci, Gazi, Birinci derecede şehit yakını veya Engelli | 70 Kadın Girişimci, Gazi, Birinci derecede şehit yakını veya Engelli | |
İşletme Giderleri Desteği | 30.000 | |||
Geri Ödemesiz Destekler Toplamı | 50.000 | |||
Sabit Yatırım Desteği | Geri Ödemeli | 100.000 |
(1) İşletme kuruluş giderleri için geri ödemesiz olarak 2.000 (iki bin) TL destek sağlanır.
(2) Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Ofis Donanım ve Yazılım Desteği kapsamında, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için geri ödemesiz olarak üst limiti 18.000 (onsekiz bin) TL destek sağlanır.
(3) İşletme Giderleri Desteği kapsamında, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde gerçekleşen işyeri kirası ve personel net ücretlerine yönelik olarak, aylık azami 5000 TL ve toplamda geri ödemesiz olarak 30.000 (otuz bin) TL destek sağlanır.
(4) Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteği ile İşletme Giderleri Desteği üst limitleri; bu destek unsurları için belirlenen üst limitlerin toplamını aşmamak üzere ihtiyaç duyulması halinde Kurul Kararı ile % 50 (elli)’ye kadar arttırılabilir. Bu durumda Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat, Yazılım ve Ofis Donanım Desteğinin üst limiti 27.000 (yirmiyedibin) TL, İşletme Giderleri Desteği üst limiti 45.000 (kırkbeş bin) TL ve her iki desteğin üst limitleri toplamı ise 48.000 (kırksekiz bin) TL’yi geçemez.
(5) Sabit Yatırım Desteği kapsamında, işletme kuruluş tarihinden itibaren 24 (yirmi dört) ay içinde satın alınan/alınacak makine, teçhizat ve yazılım için teminat karşılığı geri ödemeli olarak 100.000 (yüz bin) TL destek sağlanır.
KOSGEB Girişimcilik eğitimleri kapsamında oluşturduğu e-Akademi sistemi ile girişimcilik eğitimini sanal ortama taşıdı. Hayalindeki projeyi hayata geçirmek isteyen girişimciler artık uzaktan eğitim alabilecek. E-Devlet portalı üzerinden giriş yapılacak yeni sistem sayesinde dersler internet üzerinden de verilmektedir.
KOSGEB bütün girişimci ve KOBİ’lere üretimlerinden yatırımlarına kadar Ar-Ge faaliyetlerinden yurtdışı operasyonlarına kadar her alanda destekler vermektedir. KOSGEB’in yürütmüş olduğu bütün bu desteklerin tamamından kadın girişimcilerin yararlandığı gibi, kadın girişimcilere destek miktarlarında ve destek süreçlerinde pozitif ayrımcılık yapılmaktadır. Bu kapsamda kadın girişimcilerin önemli bir kısmı yeni iş kurmak ve işlerini büyütme geliştirmek istediklerinde KOSGEB desteklerinden yararlanabilmektedirler. 2019 verilerine göre 2018 yılında 11 bin kadın girişiciye 220 milyon TL’ye yakın girişimcilik desteği KOSGEB tarafından sağlanmaktadır.
Program, girişimcilerin Türkiye’nin stratejik önceliklerine uygun olarak seçilmiş sektörlerde kurdukları işletmelerin kapanmadan faaliyetlerini sürdürebilme oranlarını arttırmak için destek sunmaktadır. Girişimcilerin işletmelerini kurmadan önce ileri girişimcilik eğitimini tamamlaması gereklidir. İŞGEM / TEKMER’de bulunan işletmeler için eğitim şart değildir. İşletme, başvuru tarihinden geriye dönük en fazla 1 yıl içinde kurulmuş olmalı, Türk Ticaret Kanununda belirtilen gerçek veya tüzel kişi konumunda yer almalıdır. Girişimcinin işletmedeki kurucu ortak payı %50’nin üzerinde olmalıdır. İşletme ve girişimciler bu destekten yalnızca 1 defa faydalanabilir. Girişimcilik Destek Programından, Girişimciliği Geliştirme Destek Programından ve Geleneksel Girişimci Destek Programından faydalanan işletme ve girişimciler bu destekten faydalanamazlar.
Program, kuruluş desteği, performans desteği, makine-ekipman ve yazılım desteği, mentörlük / danışmanlık ve işletme koçluğu desteği, sertifika desteğinden oluşur. Destek, kurul kararının ardından 2 yıl boyunca sağlanır.
Kuruluş desteği kapsamında gerçek kişi olarak kurulmuş işletmelere 5.000 TL, sermaye şirketi olarak kurulmuş işletmelere 10.000 TL geri ödemesiz destek sunulur. Performans desteği prim gün sayısına göre hesaplanan bir destektir. Proje başlangıç tarihinden birinci yılın sonuna kadar olan süre Birinci Performans Dönemi, birinci yılın bitiminden ikinci yılın sonuna kadar olan süre İkinci Performans Dönemi olarak adlandırılır. Birinci dönemde toplam prim gün sayısı 180-539 olanlar için (1-2 personel) 5.000 TL, 540-1079 olanlar için (3-4personel) 10.000 TL, 1080 ve üstü olanlar için (4+ personel) 20.000 TL destek sağlanır. İkinci dönemde ise 360-1079 olanlar için 5.000 TL, 1080-1439 olanlar için 15.000 TL, 1440 ve üstü olanlar için 20.000 TL destek sağlanır. Böylece geri ödemesiz toplam 40.000 TL’ye kadar destek sunulur. Girişimci genç (30 yaşından gün almamış), kadın, engelli (%40’dan fazla), gazi ya da birinci dereceden şehit yakını ise 10.000 TL eklenerek 50.000 TL’ye kadar destek sunulur. Makine, ekipman ve yazılım desteği kapsamında lisans bedeli ve sınırlı lisans kullanım bedeli için geri ödemesiz 100.000 TL’ye kadar destek sunulur. Eğer işletme düşük – orta teknoloji sınıfına yönelik faaliyet gösteriyorsa 100.000 TL’ye kadar, orta – ileri teknoloji sınıfına yönelik faaliyetler gerçekleştiriyorsa geri ödemesiz 200.000 TL’ye kadar, ileri teknoloji sınıfına yönelik faaliyetler gerçekleştiriyorsa geri ödemesiz 300.000 TL’ye kadar destek sunulur. Bu kapsamda gerçekleştirilecek desteklerin oranı %75’tir. Satın alınacak makine, ekipman ve yazılımın yerli malı olduğu belgelendirilmesi halinde destek oranına %15 eklenir. Gerçekleştirilecek mal / hizmet satın alımlarının hiçbiri başvuru sahibinin eşi, annesi, babası, kardeşi ve çocuğunun sahibi olduğu işletmelerden gerçekleştirilemez (Performans desteği hariç). Tespit edilmesi halinde destek kesilir. Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği kapsamında geri ödemesiz 10.000 TL’ye kadar destek sağlanır. Buna dair destek oranı %75’tir. Sertifika desteği kapsamında kurulan işletmede çalışan personele yönelik mesleki / teknik sertifika ve belgeler (işletme sahibi için kuruluştan 1 yıl öncesini kapsamalı) için 5.000 TL’ye kadar destek sunulur.
KOSGEB İleri Girişimcilik Başvuru Destek Süreci Nasıl İlerler?
İşletmeler KBS üzerinden ilgili uygulama birimine başvuru yaparak taahhütname onaylar. Başvuru sonucu kabul, ret ve düzenleme olarak kararlaştırılabilir. Başvuru reddine 1 kere itiraz edilebilir.
KOSGEB, destek alan işletmeyi kendi personeli ya da hizmet alımı aracılığıyla izleme hakkına sahiptir. Destek devam ederken işletmenin tasfiye edilmesi ya da kapanması halinde destek kesilir. Yine destek sürerken işletmenin devredilmesi ya da başka bir işletme ile birleşmesi durumlarında projenin sonlandırılma durumuna uygulama birimi karar verir. Destek devam ederken işletmenin faaliyetlerine kendi dışında oluşmuş sebeplerden (Terör, ölüm, ağır kaza / hastalık, yangın, doğal afet, hırsızlık vs.) ötürü devam edememesi durumlarında durdurma ya da devama yönelik KOSGEB Başkanı karar verir.
Ünvan / tür değişikliğinde sadece işletme bilgileri güncellenir, destek bu değişiklikten etkilenmez. Desteklenen işletmenin kuruluş tarihini takip eden 1 yıl içinde kapanması halinde geri ödemesiz destekler geri ödemeli durumuna geçer ve yasal faizi ile alınır. Kuruluş tarihini takip eden 1 yıl içinde kapanmayıp daha sonra kapanan iletmelerden destek geri talep edilmez.
Avrupa’da, nüfusun % 52’si kadın olmasına rağmen; kendi işletmesinde çalışanların % 34,4’ü ve start-up girişimcilerin % 30’u kadındır. Bu nedenle, kadın girişimciliği geliştirilmesi gereken bir konudur. COSME Programı, kadınları cesaretlendirmek ve kendi işletmelerini kurarak hem aile ekonomilerine, hem de ülke ekonomilerine katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla kadın girişimcilere özel önem atfetmektedir. Bu amaçla kadın girişimcilere yönelik iki ağ geliştirilmektedir: WES Network’ü: 31 ülkeden (AB-28, İzlanda, Norveç ve Türkiye) ulusal kurum ve kuruluş temsilcilerinin yer aldığı bir politika ağıdır. Ulusal ve bölgesel düzeyde kadın girişimcilerin desteklenmesi ve teşvik edilmesinden sorumludur. Kadın Girişimciler için Mentörler Ağı: Kadın girişimcilere işlerini kurma, büyütme ve yönetim aşamalarında erken safhalarda (işletmenin iki ve dördüncü yılları arasında) destek ve yönlendirme hizmeti sunmaktadır. Türkiye de bu ağda yer almaktadır.
Kendi işini kurmak isteyen kadınlara yönelik verilen hibe desteklerinde KOSGEB destek şartları bulunmaktadır. Hem ”Geleneksel Girişimcilik Desteği” hem de ”İleri Girişimcilik Desteği” programları için belirtilen şartlara uygunluk göstermeniz durumunda kadınlar hibe desteğinden yararlanabilirler.
Kurmak istenilen iş fikri eğer KOSGEB tarafından destek alıyorsa, hibe desteği başvuru şartlarında da belirtildiği gibi öncelikli girişimcilik eğitiminin başarılı şekilde tamamlanarak sertifikanın alınması gerekir. Diğer adımlar aşağıda sıralanmıştır.
Açılacak olan iş yeri ileri girişimcilik nace kodları arasında yer alıyorsa, öne çıkan eğitimlerden ”İleri Girişimcilik Eğitimi” seçilmelidir. Eğitimini tamamlamış ve sertifikasını almış olan kadın girişimciler KOSGEB kadın girişimci desteği başvurularının ikinci adımına geçebilir:
KOSGEB kadın girişimci destek başvurunuz onaylandıktan sonra, belgelerinizin çıktısını alarak KOSGEB İl Müdürlüğü’ne teslim etmeniz gerekmektedir. Evraklarınız tam ise iş planınızı kurula sunmanız için bir gün verilecektir. Kurul planınızı onaylar ise hibe desteğinden faydalanabilirsiniz.
Son yıllarda kendi işini kurup piyasaya atılmak isteyen genç girişimci sayısı gerek üniversitelerin destekleri, gerek devlet teşvikleri sayesinde önemli bir artış göstermekte fakat şirket kurup kendi işini yapmak isteyen birçok kişi yüksek vergi ve sigorta maliyetleri yüzünden çekingen davranmaktadır. KOSGEB genç girişimci destek programı ile belirli şartları uygulayan her genç KOSGEB'in hibe destek programından yararlanabilmektedir.
Genç Girişimci Desteği belirli yaş aralığındaki kitlelere yeni kurmak istedikleri işlerde hibe e yatırım desteği sunmaktadır. Genç girişimci desteğinden faydalanırken işe başlama tarihinin de göz önüne alınması gerekir. Başvuru sırasında işe başlama tarihiniz şirket kuruluş tarihiniz olarak kabul edilir ve teşvik başvurunuz onaylanabilir. Şirket kuruluş tarihinden önce kayıtdışı gelirleriniz bulunuyorsa ve ilerleyen süreçte bu durum tespit edilirse hem kayıtdışı gelirleriniz için cezai işlem uygulanabilir hem de genç girişimci desteğinden haksız olarak faydalandığınız için cezai işlem uygulanıp sunulan faydaların geri iadesi talep edilebilir. Genç Girişimci Desteği başvuru süreci ve aranan şartlar aşağıda verilmiştir.
İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden hazırlanacak bir dilekçe ile Genç Girişimci Desteği’ne başvuruda bulunulabilir. İlgili şartları karşılayanlar başvuru için şirket kuruluş aşamasında mali müşavirinden destek alabilir. Vergi dairesine mali müşaviriniz tarafından verilen dilekçe sonuçlandığında (hızlandırmak için vergi dairesine gidebilirsiniz) size iletilen “Genç Girişimci Desteği’nden faydalanabilir.” yazısını, ikamet adresinize en yakın SGK Müdürlüğü Bağ-Kur Sigortalı Tescil Servisi’ne bizzat vererek destekten faydalanmaya başlayabilir, varsa başvuru sürecinde ortaya çıkan Bağ-Kur prim borçlarınızı sildirebilirsiniz.
KOSGEB Genç Girişimci Destek programından yararlanmak için bazı şartlar vardır:
KOBİ’lere uygun koşullarda finansal destek temin edilerek finansman sorunlarının çözümü, üretim, kalite ve standartlarını artırmaları, istihdam yaratmaları, uluslararası düzeyde rekabet etmelerinin sağlanması.
KOBİ’lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik olarak, uygun koşullarda kredi kullanabilmelerini teminen, banka tarafından işletmelere kredi kullandırılmasını müteakip faiz/kâr payının tamamının veya bir kısmının KOSGEB tarafından karşılandığı finansal destektir. Söz konusu uygulama KOSGEB Veri Tabanı’ nda kayıtlı ve aktif, KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel, KOSGEB Desteklerinden yasaklı olmayan ve Protokolde tanımlanan işletme türlerine giren işletmeleri kapsar. İşletme türleri şunlardır:
Protokol kapsamındaki kredi türleri şunlardır;
KOSGEB Finansman Destek Programının Destek Unsurları aşağıdaki gibidir;
Kredi Türü | İşletme Türü | ||||
Girişimci İşletmeler¹ | Stratejik ve Öncelikli Sektörlerdeki İşletmeler² | Azami Kredi Vadesi | |||
Kredi Üst Limiti | Destek Puanı | Kredi Üst Limiti | Destek Puanı³ | ||
İşletme Kredisi | 50.000 TL* | 10 puan | 500.000 TL | 12 puan** | 18 Ay |
Makine Teçhizat Kredisi | 36 Ay |
¹Girişimci işletme: KOSGEB desteği ile işini kurmuş faal işletmeler
²Stratejik ve öncelikli sektörlerdeki işletme: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Teknoloji , Odaklı Sanayi Hamlesi Programından yararlanan işletmeler ve bu işletmelerin ürünlerini alan işletmeler,
³Yıllık faiz oranına uygulanacak destek puanı
*Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda üst limit 70.000 TL olarak uygulanır.
**Makine Teçhizat kredisinde; yerli makine teçhizat alımında, Stratejik ve Öncelikli Sektörlerdeki İşletmelere
( iki) ilave puan verilir.
KOSGEB KobiGel programı, KOBİ Gelişim Destek Programı 2020 Yılı ”İmalat Sanayinde Dijitalleşme Proje Teklif Çağrıları” anlamına gelmektedir.
Sanayide dijital dönüşümün yerli imkanlar odaklı olarak sağlanması için; akıllı dijital teknolojilerin hem teknoloji tedarikçisi, hem teknoloji kullanıcısı tarafında bulunan KOBİ’ler KOSGEB tarafından desteklenmeye başlanmıştır. KOSGEB KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında “İmalat Sanayinde Dijitalleşme Proje Teklif Çağrıları” ilk kez 2019 yılında ilan edilmiş ve 2020 yılında tekrar edilmiştir.
2020 İmalat Sanayinde Dijitalleşme Proje Teklif Çağrılarının kapsamına, sanayide uygulanabilir 8 akıllı dijital teknoloji konusu alınmıştır:
2020-01 sayılı Proje Teklif Çağrısında; akıllı dijital teknolojileri geliştiren KOBİ’lerin imkan ve kabiliyetleri KOSGEB desteği ile geliştirilecek ve bu şekilde; sanayi sektörümüz yetkin teknoloji tedarikçisi KOBİ’ler aracılığıyla bu teknolojilere erişebilecektir. 2020-02 sayılı Proje Teklif Çağrısında; akıllı dijital teknolojileri iş süreçlerine adapte edecek olan sanayi sektörü KOBİ’leri desteklenecektir. Tasarlanan bütüncül yaklaşım ile; hem dijital teknolojilerin yerli üretimi ve ticarileşmesi, hem de kullanımı desteklenerek güçlü bir dijital ekosistem oluşturulması hedeflenmektedir. Projesi onaylanan işletme başına 300 Bin TL’si geri ödemesiz, 700 Bin TL’si teminat karşılığı geri ödemeli olmak üzere toplam 1 Milyon TL’ye kadar destek verilmektedir.
KOSGEB danışmanlık hizmeti, KOSGEB tarafından verilen teşvik ve desteklerden yararlanabilmeniz için sunulan profesyonel danışmanlık hizmetidir. İşini büyütmek isteyen KOBİ'ler ve girişimciler, danışmanlık desteği ile hedeflerini daha kolay gerçekleştirebilir. KOSGEB danışmanlık desteği, iş hayatında başarılı olmak isteyen kişilerin fikir alabileceği profesyonel yardımlardan oluşur.
Proje fikri olan tüm kişi, kurum ve işletmelere, KOSGEB proje yazma, proje uygulama, bütçe hazırlama, faaliyet planı oluşturma konularında danışmanlık hizmeti verilmektedir. İş fikri ile ilgili ön bilgi alındıktan sonra, proje fikrinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi için “Kanvas İş Planı” hazırlanmaktadır. Buradaki amaç, iş fikrinin fizibilitesini yapmak ve varsa eksiklerini değerlendirmektir. Projenin yapılabilirliğinin kararı verildikten sonra proje yazma ve yönetimi yapılacak ve süreç tamamlanacaktır.
İş kurmak veya var olan işini büyütmek isteyenler, bazı önerilere ihtiyaç duyabilir. Bu öneriler, projelerin hızlı ve en kolay şekilde nasıl hayata geçirileceği ile ilgilidir. Girişimci olan ve girişimci olma potansiyeli taşıyan herkes, bu konuda yardım ve destek almak istediğinde KOSGEB danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilmektedirler.
KOSGEB tarafından sağlanan desteklerden biri de belgelendirme desteğidir.
KOSGEB gerekli destek programı hakkında belge almak için destek programlarının şartları sağlandıktan sonra, istenilen belgeyi online şekilde E-Devlet üzerinden almak mümkündür. Pandemi öncesinde klasik eğitim seçeneği de olan KOSGEB’in şu dönemde sadece online eğitimleri bulunmaktadır. Gerekli eğitimleri şartlar gereği yerine getirdikten sonra E-devlet platformu üzerinden tamamlanmış eğitimle ilgili sertifika(belge) talebinde bulunarak elde edilebilir.
KOSGEB Belgelendirme Desteği Genel Hususlar:
KOSGEB Üyelik işlemi için www.kosgeb.gov.tr adresinden KOBİ Giriş bölümündeki ''KOSGEB'e'' ''İlk Başvuru'' linkine tıklamalısınız. Yeni Girişimci Desteğine başvuracaksınız ''Yeni Girişimci İlk Başvuru'' alanından, diğer tüm destek programları için ''İşletme İlk Başvuru'' alanından ''Başvur'' butonuna tıklayarak işleminize başlayabilirsiniz.
Destek alabilmek için, öncelikle işletmenize ait genel bilgileri veri tabanına kaydetmelisiniz. Bunun için www.kosgeb.gov.tr adresinden KOBİ Giriş bölümündeki “KOSGEB’e İlk Başvuru” linkine tıklamalısınız. Yeni Girişimci Desteğine başvuracaksanız “Yeni Girişimci İlk Başvuru” alanından, diğer tüm destek programları için “İşletme İlk Başvuru” alanından “Başvur” butonunu tıklayarak işleminize başlayabilirsiniz. Karşınıza gelen formu doldurarak, bundan sonraki bütün aşamalarda kullanacağınız İşletmeye/Girişimciye ait KOSGEB Kullanıcı Adı ve Şifresini alacaksınız.
Kullanıcı Adı ve Şifrenizi daha sonraki aşamalarda sorunla karşılaşmamak için unutmamanız önemlidir.
KOSGEB’e vereceğiniz beyanlardaki bilgilerin yanlış olmasından doğacak tüm hukuki ve mali sorumluluk işletmenize ait olacaktır.
KOSGEB'in sunmuş olduğu bir diğer seçenek, alınan eğitimler sonucunda başarılı olan adayları sunmuş olduğu sertifikadır.
Girişimciliği Geliştirme Destek Programı Sertifika Desteği eklendi. Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) internet sitesi ve e-hizmetler bölümlerinde bir süredir süregelen geliştirmeler destek programlarına da yansımaya başladı. Destek programlarında yapılan son güncelleme ise Geleneksel ve İleri Girişimcilik Destek Programları’nda yaşandı. Buna göre; destek programı kapsamında sağlanan kuruluş desteği, performans desteği, makine-teçhizat ve yazılım desteği, mentorlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği unsurlarına Sertifika Desteği eklendi.
MADDE 10- (1) Bu destekten destek programı başvuru tarihi itibarıyla 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca güncel İşyeri Tehlike Sınıfları Listesinde yer alan iş kollarından tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan NACE Koduna sahip işletme faydalanabilir.
(2) Sertifika desteği kapsamında desteklenen işletmenin faaliyet konusu ile uyumlu mesleki ve teknik sertifikalar için geri ödemesiz olarak 5.000 TL’ye kadar destek sağlanır. Sertifika başına azami destek tutarı 1.000 TL’dir. Sertifika desteği kapsamında destek oranı uygulanmaz.
(3) Girişimcinin işletme kuruluş tarihinin bir yıl öncesinden, işletmede çalışan personelin ise işe giriş tarihinden itibaren; destek programı bitiş tarihine kadar olan süre içinde alınan sertifikalar için destek sağlanır.
(4) Bu destek kapsamındaki sertifikaların 5580 sayılı kanun kapsamında MEB tarafından yetkilendirilmiş özel eğitim kurumlarından alınmış olması şartı aranır.
(5) Uzaktan eğitim yoluyla alınan sertifikalar destek kapsamında değerlendirilmez.
Eskiden GENEL DESTEK PROGRAMI kapsamında bulunan, işletme geliştirme destek programının yürürlüğe girmesi ve genel destek programının yürürlükten kalkması ile İŞLETME GELİŞTİRME DESTEK PROGRAMINA dahil edilen KOSGEB EĞİTİM DESTEĞİ, hem işletme sahiplerinin hem de personellerin iş hayatlarına yönelik, bilgi ve becerilerini, yöneticilik vasıflarını geliştirmelerini hedefleyen bazı eğitim programlarına katılmalarını ifade ediyor. Üniversiteler başta olmak üzere üniversitelere bağlı birimler ya da eğitim hizmeti vermek üzere kurulmuş kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen bu eğitimler, mesleki ve teknik eğitim, bilgisayar ve bilgi teknolojileri, dijital dönüşüm, yeni teknik ve teknolojiler vb. pek çok eğitimi içeriyor. KOSGEB eğitim desteği kapsamında; genel yönetim, üretim yönetimi, pazarlama yönetimi, insan kaynakları yönetimi, mali işler ve finansman yönetimi, bilgisayar ve bilgi teknolojilere, yeni teknik ve teknolojiler, mesleki ve teknik eğitim, ürün belgelendirme ve çevre, dış ticaret ve uluslarası mevzuat, enerji teknolojileri gibi alanlar KOSGEB eğitim desteği kapsamında bulunmaktadır.
KOSGEB eğitim desteği başvuru şartları şu şekildedir;
Girişimcilerin yeni iş alanları yaratmasına destek olan bu kurum, hem Türkiye ekonomisine olumlu katkı yaratmakta hem de istihdam oranının artmasını sağlamaktadır. Devletin de içerisinde yer aldığı bir destek programı ile hem girişimcilik eğitimi hem de sermaye desteği sunan Kosgeb, aynı zamanda KOBİ’lere özel destek programları da sunmaktadır. Ticaret hayatına yeni atılacak kişiler ve ticaret hayatı olan ancak büyümek isteyen KOBİ’ler arasında Kosgeb’den destek alarak hayallerine kavuşan kişilerin sayısı oldukça fazladır. Fakat her iş kurmak isteyenin yeterli sermayesi yoktur. KOSGEB gerekli şartları sağlayan her bireye yatırım ve hibe desteği sağlayarak Türkiye'de istihdam oranını arttırmayı hedeflemektedir.
Her iş kurmak isteyen KOSGEB’ den yararlanamamaktadır. Sanayiyi geliştirme ve destekleme başkanlığı bu konuda bazı kriterler belirlemektedir. Bu destek kredisinden yararlanmak için öncelikle kurumun vermiş olduğu iş kurma eğitiminin alınması gerekmektedir.
KOSGEB’ e başvuru yaparak eğitim programına katılabilmekte ve uygun görülmesi durumunda destek kredilerinden faydalanabilmektedir.
KOSGEB Girişimcilik Başvurusu e-DEVLET kullanıcı bilgileri ile birlikte www.kosgeb.gov.tr adresinden aşağıdaki şekilde yapılmaktadır.
Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük hizmetler www.kosgeb.gov.tr adresindeki ”E-hizmetler” menüsünden ”Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapılabilecektir.
KOSGEB kuruluş desteği başvurusu da standart KOSGEB başvurusu şeklindedir. Gerekli kayıt işlemleri sonrasında KOBİ beyannamesi ve beyanname kontrol adımlarını sırası ile izleyerek KOSGEB kuruluş desteği seçeneği ile başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
KOSGEB online başvurusu KOSGEB’ e ait web sayfası üzerinden e-devlet kullanıcı bilgileri ile yapılmaktadır. Sırasıyla adımlar aşağıdaki gibidir;
Yeni Girişimci Desteği Başvuru formu için buraya tıklayabilirsiniz.
KOSGEB’ in gerektirdiği şartlara uygunluk sonrasında e-Hizmetler üzerinden başvuru yapıldıktan sonra KOSGEB’in belirlediği başvuru evraklarının form halinde sunulması şarttır. Fuar desteğinden yararlanmak istiyorsanız, KOSGEB internet sitesinde yer alan başvuru evraklarının birer çıktılarını aldıktan sonra, istenilen bilgileri doldurup KOSGEB ‘E göndermeniz gerekir. KOSGEB fuar desteği için gerekli görülen evrakları ise şöyledir;
Hibe, girişimcilerin yaptığı projeler ve girişimler kapsamında devlet tarafından giderlerini karşılamak amacıyla yapılan yardıma denir. KOSGEB Hibe, girişimcilerin UGE(uygulamalı girişimcilik eğitimi) platformuna katılım belgesi aldıktan sonra yaptıkları harcamaların bir bölümünün karşılanması KOSGEB hibesidir.
KOSGEB sunmuş olduğu destek programlarının her birinde geri ödemeli ve geri ödemesiz olmak üzere iki farklı hibe desteği sunmaktadır. Her hibe desteği seçilen destek programına göre izafi anlamda değişkenlik göstermektedir.
KOSGEB hibe başvurusu için genel koşullar şunlardır:
Geleneksel girişimci destek programı yeni kurulmuş işletmeleri hedef alır. Bu destek programının temel amacı, yolun başındaki bir girişimcinin kurduğu işletmenin hayatta kalmasını sağlamaktır.
İleri girişimcilik destek programı kapsamında sağlanan hibe destekleri ise;
Kendi işini kurmak isteyen engelliler için KOSGEB tarafından sunulan desteği engelli desteği denilmektedir. En az %40 oranına sahip olanların başvuru yapabildikleri bu destek, temel olarak engelli olanların iş yaşamına kazanılmalarını sağlamak, kendi iş yerlerini açabilmelerine katkı sağlamak ve başlangıç aşamasındaki maddi zorluklardan kurtulmalarına yardımcı olmaktır. KOSGEB engelli hibesi desteği için aranan bazı şartlar vardır;
KOSGEB engelli desteği ödemesi 2021 yılında 65.000 TL olarak belirlenmiştir. Ancak bu destek konusunda bilinmesi gereken, desteğin bütün değil parçalar halinde verilmesidir. 12 ay boyunca süren destek kapsamında farklı kalemlere yenilik ödemeler yapılmaktadır;
Yapılan bu destekler kapsamında engelliler 2021 yılında 65.000 TL destek alabileceklerdir. Bu toplam tutar yeni açılacak olan işletmeler için verilmektedir. Aynı zamanda hibeden yararlanacak olanlar en az 3 yıl boyunca işletmelerini de devam ettirmeleri, kapatmamaları, devretmemeleri gerekmektedir.
KOSGEB engelli desteği başvuruları için gerekli evraklar şu şekildedir;
Engelli raporu başvurularda önemli olduğu için bu noktada belirli konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Engellilik yüzünden devlet kademelerinde farklı avantajlardan yararlanmak için genelde engelli raporu, başvuru sonrasında kurumun hastaneye sevki sonucunda alınmaktadır. Ancak KOSGEB kapsamında yapılacak olan başvurularda önceden alınmış ve geçerliliği bulunan sağlık raporu ibraz edilebilmektedir. Fakat kurumun olası hallerde sunulan engel oranını gösteren raporu kabul etmemesi ve kurum sevki ile birlikte yeniden engel oranını gösteren sağlık raporu alınmasını istemesi mümkün olabilmektedir. Bu durumda kurum sevki ile birlikte gerekli olan sağlık raporu alınmalıdır.
İşletmelerde nitelikli işgücü istihdamının artırılmasını sağlamaktır.
KOBİ’lerin kaliteli ve verimli mal veya hizmet üretmelerinin sağlanması, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek amacıyla genel işletme geliştirme faaliyetlerinin teşvik edilmesi, yurt
içi ve yurt dışı pazar paylarını artırmak amacıyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin geliştirilmesi, ve proje hazırlama kapasitesi düşük KOBİ’lerin de mevcut KOSGEB desteklerinden faydalanması amacıyla KOSGEB tarafından “Genel Destek Programı” destekleri sağlanmaktadır. Genel Destek Programı kapsamında ise on beş farklı destek kalemi bulunmaktadır. Söz konusu destek kalemleri içerisinde bulunan “Nitelikli Eleman İstihdam Desteği nin maksimum destek üst limiti 50.000 (Elli bin) TL’dir. Program kapsamında sağlanacak desteklerin oranı 1. bölgede % 50 (elli), 2., 3. ve 4. bölgelerde % 60 (altmış), 5. ve 6. bölgelerde % 70 (yetmiş) olarak uygulanmaktadır.
Nitelikli eleman giderine ilişkin destek tutarının hesaplanmasında aşağıdaki yöntem dikkate alınır.
KOSGEB maaş desteği başvurusu için izlenmesi gereken adımlar aşağıda açıklanmıştır:
KOSGEB maaş desteği tutarı; işletmeler için toplamda 50.000 TL’dir. Çalıştırılan nitelikli elemanlar için toplamda %60 oranında destek ödemesi yapılır. 3 aylık periyotlarda, çalıştırılan nitelikli elemanların maaş ödemelerinin %60’ı KOSGEB’den alınır. SGK’nın amacı işletmelere prim desteği değil, nitelikli elemanlar için maaş desteği vermektir. Bu nedenle ödemelere SGK prim ödemeleri dahil değildir.
KOSGEB maaş desteği kapsamındaki personele ödenmesi gereken aylık tutarı KOSGEB tarafından belirlenir. Belirlenen tutardan daha düşük maaş ödemesi yapacak olan işletmeler maaş desteğinden yararlanmaya devam edemezler.
İkramiye, prim, asgari geçim indirimi gibi tutarlar dahil olmadan verilmesi gereken minimum maaş tutarı KOSGEB tarafından hesaplanmıştır. Nitelikli elemanların eğitim seviyelerine göre alacakları maaş tutarı da değişiklik gösterir.
KOSGEB tarafından belirlenmiş olan maaş tutarları ise şunlardır:
Nitelikli eleman desteğinin süresi kapsamında bu tutar istenen kadar nitelikli personel için talep edilebilir. Şartlar kapsamında izin verilen ölçüde nitelikli personel KOSGEB tarafından işe alınarak mevcut işletme daha değerli hale getirilebilir.
KOSGEB, oluşturmuş olduğu destek programları ile birlikte gerekli şartlara uygun ve başvuru koşullarını istenilen şekilde yerine getiren 18 yaşından büyük T.C. vatandaşı olan herkese kendi işini kurmada sermaye yatırımı sağlamaktadır.
KOSGEB kredi başvurusu, başvuru ön koşullarını sağlayan 18 yaşından büyük bütün T.C. vatandaşlarına başvuru hakkı sunmaktadır. KOSGEB, pek çok farklı alan ve sektöre çeşitli hibe destekleri ile birlikte sıfırdan kurmak istediğiniz işiniz için sermaye, finansman ve nitelikli personel desteği sağlamaktadır. İşinize ve size ne uygun KOSGEB desteğini seçtikten sonra www.kosgeb.gov.tr web sitesi üzerinden seçmiş olduğunuz destek programının online formuna ulaşabilir online başvuru kaydı oluşturabilirsiniz.
KOSGEB kredi şartları her başvuru ön koşulunda olduğu gibi;
aynı şartlarla birlikte KOSGEB kredisi şartlarıdır.
KOSGEB esnaflara özel kapsamda dönemsel olarak oluşturduğu; sel, pandemi ve doğal afetler için çeşitli kredi ve hibe destekleri sunmaktadır. Bütün bu seçeneklerin yanında Küçük ve Mikro İşletmelere Hızlı Destek Programı ile birlikte esnaflara gerekli şartlar sağlandığı takdirde programdan faydalanma müjdesi verilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda bu seçenekler esnaflar için esnetilmiş ve başvurusu reddedilen veya KOBİ’lerden onay alamayan esnafların ve işletmelerin başvuruları tekrardan istenip hibe desteği sağlanmıştır. KOSGEB sunmuş olduğu destek programları çerçevesinde dönem dönem program şartlarını esneterek daha fazla işletme ve esnafın sağladığı desteklerden faydalanmasını sağlamaktadır.
Sermaye sahibi olmadan iş yeri açmak veya mevcut işini geliştirmek isteyenlere sunulan Genç Girişimci Desteği geri ödemesiz hibe ve faizsiz kredi avantajlarıyla sunulur. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından piyasa ihtiyaçlarına göre zenginleştirilen destekler 2022 yılı içinde 60.000 TL limite kadar yükseltilmiştir.
KOSGEB hibe destek ödemelerinin yapıldığı sektörler arasında genç girişimcilerin tercihleri;
Genç Girişimci desteğinden faydalanma şartlarında ilki yaş sınırlamasıdır. 18-29 yaş arasında olan ve yeni girişimciler geçmişte herhangi bir ticari faaliyete ortaklık yapmamışsa ve il kez şirket açıyorsa destek türlerine uygun başvuru işlemi başlatabilirler.
İlgili tarihten önce başlamış olanlar, başka bir şirkette ortaklığı bulunanlar, daha önce vergi mükellefi olmuş ve kapatmış girişimciler, anonim ya da limited şirketler sunulan destekten faydalanamaz.
Genel kapsamı ile kimlerin bu destekten tam anlamıyla faydalanacağını söyleyecek olursak KOSGEB şartlarında olduğu gibi 18 yaşını doldurmuş herkes fakat aynı zamanda genç girişimci desteği için 30 yaşından gün almamış olma şartı aranmaktadır.
KOSGEB destek kredisinden yararlanmak için 18 yaşından büyük T.C. vatandaşı olunması ve ilk kez başvuru yapılıyor olunması gerekir. Herhangi bir iş yerine bağlı olarak sigortalı eleman olmamanız gerekmektedir. Kredilerden yararlanmak için ene önemli husus derslere katılarak girişimcilik sertifikası almaktır. Açacağınız işyeri veya şirket sizin üzerinize olmalıdır.
Hibe yeni iş yeri kurmuş ve girişimcilik sertifikasını sahip olan Türkiye vatandaşlarına devletin sağladığı bir destektir. KOSGEB hibe desteği alabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir:
2022 yılında kendi iş yerini açmak isteyen 18 yaşını doldurmuş T.C. vatandaşları içi 65 bin lira ile 370 bin lira hibe destek veren tek kurum KOSGEB’dir. İlk kez iş kuracak olması veya uzun süredir esnaflık yapma durumu ayrımı yapmaksızın 370 bin liraya kadar hibe desteği KOSGEB tarafından sunulmaktadır.
KOSGEB’ ten işyeri açma hibe desteği alabilmek için ihracat ve ithalatla uğraşanlar yeni bir teknolojik ürün tasarlayanlar, personel ve reklam giderleri için paraya ihtiyacı olanlar başvuru yapabiliyor. KOSGEB başvuru yapanlara kuruluş desteği ve performans destekleri ile toplamda 65 bin liradan 370 bin liraya kadar hibe desteği sağlamaktadır.
KOSGEB mikro kredi, Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek programı kapsamında KOSGEB’in sunmuş olduğu destek seçenekleri içerisinde bulunmaktadır. Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek programı hakkında genel şartları ve başvuru koşullarını ilişkin bilgilendirmeler Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek programı başlıklı yazı altında belirtilmiştir.
KOSGEB destek programları kapsamında KOBİ’lere sunulan desteklerden biri de işletmenin nakit ihtiyaçları için Ziraat Bankası ve KOSGEB iş birliği ile uygun faiz oranları ile uygun ödeme koşulları sunan hibe destek programıdır.
Bu destek programına başvuru kanallarından biri Ziraat Bankası şubeleridir.
KOSGEB 2022 destekleri ve çeşitleri hakkında aşağıda bilgi verilmiştir.
Esnafa KOSGEB kredisi, KOSGEB’in sunmuş olduğu hibe programlarından biri olan Mikro ve Küçük İşletmelere Destek Programı kapsamında gerçekleşmektedir. KOSGEB veri tabanına kayıtlı olan bütün mikro ve küçük işletmeler KOSGEB’ in web sitesine yapacakları başvurularda aranılan şartları yerine getirdiği takdirde bu hibe desteğinin yararlanmaktadır. Öncelikle işletmenizin, KOSGEB tarafından belirlenen sektörlerde olduğundan emin olun ve KOSGEB tarafından sağlanan Girişimcilik eğitimini tamamlayın daha sonra programa yaptığınız başvuru ile birlikte sunmuş olduğunuz iş planınızın durumu ile birlikte hibe alma hakkına sahip olabilirsiniz.
KOSGEB 2022 Hibe Destekleri şu şekildedir;
KOSGEB başvuru şartlarında ekstrem bir durum olmadığı sürece herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Bu şartlar:
aranan standart şartlardır.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup 18 yaşından büyük olan kadın girişimcilerin KOSGEB Kadın Girişimci Destek Programı’na başvurabilmesi için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir:
Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. KOSGEB Veri tabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır.
Kısa sürede tamamlanacak değerlendirme ve geçici onay / kesin onay işlemlerinden sonra destek ödemeleri başlatılacaktır. Ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlara destek ödenmeyecektir.
KOSGEB destek kredisi başvuruları 31 Mart 2022 tarihine kadar yapılabilmektedir. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs 2022’dir.
Başvuru şartları ve daha fazla bilgiyi www.kosgeb.gov.tr adresinden edinebilirsiniz.
KOSGEB 1990 yılında 3624 Sayılı Kanun ile İmalat Sanayi İşletmelerinin ekonomideki yerlerinin geliştirilmesi amacıyla kurulmuş bir kamu kuruluşudur. KOSGEB’in 1990-2009 yılları arasında imalat sanayi KOBİ’lerine yönelik yapmış olduğu çalışmalar takdirle karşılanmış ve 2009 yılında imalat sanayi dışında yer alan sektörlerdeki KOBİ’lerin de geliştirilmesi görevi KOSGEB’e verilmiştir. 18 Eylül 2009 tarih ve 27353 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/15431 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, KOSGEB’in geliştirilmesinden sorumlu olduğu sektörler belirlenmiştir.
KOSGEB destek veren sektörler için buraya tıklayınız.
Genç Girişimci Destek programı amacı, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunları çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamaktır.
Genç Girişim Destek Programı destek unsurları aşağıdaki gibidir:
20202/1. dönem İŞKUR engelli girişimci hibe desteği başvuruları başladı. 10.11.2021 tarihinde İŞKUR tarafından sosyal medyada duyuruldu. Kendi işini kuracak olan engeliler için başlatılan hibe desteği başvuruların şartlarında ayrıca bir çok değişiklik yapılmadı. Geçtiğimiz yıllar içinde aynı olan İŞKUR engelli hibe desteği başvuru şartları şuan içinde nerede ise aynı olduğunu gözlemledik. Aranan şartlar son hali ile şunlardır.
Birinci bileşende; 2019 yılında asgari 75 Bin TL net satışı hasılatı olan hedef sektörlerdeki MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek” verilecektir.
İkinci bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan hedef sektörlerde faaliyet gösteren yenilikçi genç MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek” verilecektir.
İki bileşenden yalnızca birine başvuru yapılabilecektir. 2021 yılı Aralık ayından önceki başvuru dönemi yararlanıcıları, şartları karşılamaları ve yeni başvuru döneminde de başvuru yapmaları halinde önceden yararlandıkları destek tutarı dikkate alınmaksızın destek alabilecektir.
MKİ’lerden başvuru sırasında alınan taahhütnamedeki “geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza etme”, “yeni personelin istihdam etme” ve “desteği 24 ay ödemesiz dönemi takiben taksitler halinde KOSGEB’e geri ödeme” taahhütlerine istinaden “teminatsız ve faizsiz geri ödemeli destek” verilecektir.
KOSGEB Veri tabanında kayıtlı, bilgileri güncel ve faal olma şartı: MKİ; KOSGEB Veri tabanına kayıtlı ve KOBİ Beyannamesi güncel, program kapsamındaki sektörlerde faal olan bir işletme olmalıdır.
İstihdam taahhütlerinin kontrolünde SGK kayıtları esas alınacaktır.
Kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için KOBİ’lerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması, kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlamak için yeni teknoloji içeren yatırımları desteklemek.
Başvuru yapabilecekler: Girişimci, Kobi, Büyük İşletme ve Kamu Kurum Kuruluşları…
Destek Türü: Hibe
Destek Miktarı: 500.000.000 TL – 2.000.000.000 TL- %50
Başvuru Dönemi :Çağrılı
KOSGEB hibe desteği seçilen işletme türüne göre değişmekle birlikte 50.000 TL’den 370.000 TL’ye kadar hibe desteği KOSGEB tarafından sunulmaktadır. Yıl içerisindeki destek şartları ve seçenekleri için www.kosgeb.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
KOSGEB İmalat desteği 2022 yılı içerisinde henüz duyurulmadı. KOSGEB İmalat desteği için www.kosgeb.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
İstihdam taahhütlerinin kontrolünde SGK kayıtları esas alınacaktır.
KOSGEB, Personel istihdam etmek isteyen firmalara ve Girişimcilere Nitelikli Eleman İstihdam Desteği kapsamında 50 Bin TL’ye kadar geri ödemesiz (Hibe) destek vermektedir.
Destekten Yararlanma Koşulları;